Cultuur snuiven in Ubud
Door: Richard en Latoya
Blijf op de hoogte en volg Richard & Latoya
23 Oktober 2009 | Indonesië, Ubud
Na aankomst in Padangbai kreeg Latoya last van haar maag, waardoor zij gedurende onze tweede dag niet uit haar bed is gekomen. Richard wilde er wel even uit en ging met Maddi, een medewerker van de guesthouse die zich voordeed als ‘driver’, even naar het plaatsje Klungkung om daar te pinnen. Richard en Maddi konden het goed met elkaar vinden gezien hun gezamenlijke interesse in voetbal. Maddi’s favoriete Nederlandse voetballer is Van Persie. In het Indonesisch worden de letters F en V uitgesproken als de P waardoor het enige moeite kost om uit te vogelen wie nou precies bedoeld werd met Pan Persie. Richard deelde de middag verder in met een beetje rondlopen op het strand, maar voelde zich erg eenzaam zonder Latoya. Iedereen in de guesthouse voelde zich begaan met Latoya en dat deed haar goed.
Aangezien de daaropvolgende nacht goed werd doorgebracht door de zieke, besloten we om de andere ochtend een tourtje oost-Bali te doen. Maddi wilde ons wel rondrijden en na het ontbijt op dak vertrokken we om 08:30u. Onze eerste bestemming was het plaatsje Celuk waar we toeschouwer waren van een traditionele Balinese dans c.q. toneelstuk onder begeleiding van gamelanmuziek genaamd Barong & Rangda. Na dit amuserende schouwspel bezochten we een kusntgalerij van verschillende schilders in Batuan. Nadat we hier waren uitgekeken, we konden ook een schilderij kopen maar dat leek ons niet erg praktisch gedurende de komende vijf weken, gingen we naar de Sacred Monkey Forrest dat wordt bewoond door grijsharige makaken die we eerder in Lombok al hadden gezien. Onze gids leidde ons vervolgens verder langs de eeuwenoude Pura Tinta Empul (Hindoeistische tempel met zogenaamde hot springs), een prachtige locatie met uitzicht op de Gunung Batur en daarbij behorende kratermeer Danau Batur waarna we de tour afsloten in een waar toprestaurant met een zowaar nog mooier uitzicht op rijstvelden en de, helaas, benevelde Gunung Agung. Deze laatstgenoemde berg/vulkaan is de hoogste en meest heilige berg van Bali.
Latoya voelde zich tijdens de toch niet helemaal top, maar toen we terug kwamen in Padangbai was ze weer aardig het vrouwtje. Ze verzamelde al haar moed en bestelde een pizza, die prompt werd omgedoopt tot lekkerste-pizza-tot-nu-toe-in-Indonesie. Helaas was Latoya’s maag nog niet echt voorbereid op al dit lekkers en de gang naar het toilet werd met regelmaat bewandeld. Om klokslag 04:00u waren we allebei klaarwakker, tesamen met de lokale zwerfhondenpopulatie, vogels, kippen en zelfs buitenspelende kinderen.
We zouden de volgende dag eigenlijk naar Ubud gaan, maar dat leek ons niet verstandig. We schakelden Maddi weer in die ons wel naar Ubud bracht maar dan naar het ziekenhuis. Latoya werd onder de loep genomen en kreeg medicijnen voorgeschreven. Halverwege de middag waren we weer terug op onze kamer en Richard vermaakte zich de rest van de dag met het lezen in een boek terwijl Latoya weer zielig op bed lag. Inmiddels hadden we besloten om de andere dag wel te vertrekken uit Padangbai naar onze volgende bestemming Ubud. In eerste instantie twijfelden we tussen Lovina en Seminyak, maar vanwege uiteenlopende redenen kozen we voor Ubud. Toen we de kamer wilden afrekenen bleek de ‘driver’ Maddi niet alleen driver te zijn, maar ook nog eens baas van de guesthouse. Bescheidenheid siert de mens, zullen we maar denken.
We vertrokken de volgende dag om 10:00u met een shuttle naar Ubud. Inmiddels hadden we contact gelegd met Gandra House in het centrum van Ubud en daar zou nog wel een kamer vrij zijn. De shuttle zette ons na een klein uurtje af in het centrum van Ubud en we liepen met onze zwaar bepakte rugzakken in de hitte naar Gandra. Gelukkig hadden we het vrij snel gevonden en we waren blij dat we na drie (saaie) dagen Padangbai nu in het drukke, rumoerige Ubud waren gearriveerd. Latoya voelde zich door de medicijnen inmiddels een stuk beter en na een half uurtje rondlopen waren we op de plaats van bestemming.
We werden begroet door de oude mevrouw Gandra, die ons de kamer liet zien. Latoya vond het in orde, alleen bleek de door de Lonely Planet betitelde “modern bathroom” een doodgewone badkamer te zijn met lekkend toilet, lekkende koudwater douche, lekkende wasbak en prima spiegel. In deze drie weken zijn we wel wat gewend en namen hiermee genoegen. De locatie was tevens heerlijk dicht bij het centrum én de plaatstelijke markt.
Nadat we waren geinstalleerd waren we voornemens om Ubud op ons gemak te verkennen en de markt was ons eerste doel. Latoya was meteen niet te houden na het aanschouwen van de duizenden zonnebrillen, armbandjes en andere prullaria. Richard volgde zonder gemor en bij de eerste de beste stand sloeg Latoya een zonnebril op de kop. Latoya liet tevens zien een goede leerling te zijn, na een mislukt afding-incident op Java, ging het haar dit keer een stuk beter af.
Een markt zoals deze is in elke stad in Indonesie wel terug te vinden. Groente, fruit, beeldjes, aanklampende verkopers, veel gekrijs en geroep, stoffige ondergrond. Het hoort er allemaal bij en we voelen ons er inmiddels aardig in thuis. Naast de markt bestaat Ubud uit twee hoofdstraten, de Monkey Road en Jalan Raya Ubud waar het leven zich voornamelijk afspeelt. Beide straten bestaan grotendeels uit gallerijen, winkeltjes en restaurants. Heel veel restaurants.
We slenterden terug naar onze kamer om wat op te frissen waarna plots de stroom uitviel. Het was nog wat schemerig buiten, dus geen paniek. We liepen naar een prima restaurant en bij aankomst was het inmiddels pikdonker buiten, waarna steeds meer het besef kwam dat het gehele dorp was getroffen door deze stroomuitval. We aten onze heerlijke maaltijden onder het genot van een kaarslicht waarna we nog wat genoten van de aparte sfeer in het donkere Ubud.
Blijkbaar is deze stroomstoring een structureel en periodiek terugkerend fenomeen. Bali is een klein eiland en is op het gebied van elektriciteit volledig afhankelijk van het veel grotere Java. Soms wordt er teveel elektriciteit gebruikt in Bali waarna een willekeurig dorp eraan moet geloven. Op zo’n moment springen de stoppen en kan het zomaar gebeuren dat er vijf uur zonder stroom moet worden geleefd. Inmiddels is men er wel achter dat dit zo niet kan en wordt ook in Bali een elektriciteitscentrale gebouwd die het volledige eiland moet kunnen voorzien in hun behoeften. Sterker nog, de bouw is ruim tien jaar geleden gestart in het noorden van Bali maar het verbaast ons niks te horen dat de men nog altijd ‘bezig’ is.
Gister hebben we twee fietsen gehuurd en zijn we ‘s ochtends heerlijk sportief begonnen aan een mini Tour de France. Richard had met behulp van de Lonely Planet een route van 23 km. uitgestippeld die leidde langs prachtige rijstvelden, kronkelende wegen, schattige dorpjes en hier en daar een (flink) hellinkje. De route bestond uit drie etappes en beide sportievelingen hadden er zin in! We besloten om lekker vroeg te vertrekken omdat het dan nog niet zo warm zou zijn. We stapten op onze mountainbikes die, zelfs voor Latoya, iets te klein waren. De fiets van Richard onderscheidde zich door het ontbreken van versnellingen en Latoya had ze wel maar wist niet hoe deze werkten en heeft zeker de helft van de rit in de laagste versnelling rondgefietst.
We begonnen onze eerste etappe in de Monkey Road die nog heerlijk bergafwaarts liep. Tegen het verkeer in belandden we aan het einde van de straat waarna het echt begon. Ondanks het vroege tijdstip waren bij Richard de eerste zweetdruppels al ontstaan terwijl Latoya het tempo van Richard maar met moeite kon bijbenen. De eerste etappe ging door prachtige buitenwijken ten zuiden en zuidwesten van Ubud. Uiteindelijk was de eerste etappe zo zwaar dat we op een afstand van 7 km. zeker drie keer moesten stoppen om op adem te komen. Richard had er aardig de vaart in, verloor door zijn snelheid zelfs zijn flesje water, maar Latoya was dit sportieve geweld niet gewend en smeekte om te stoppen. We hebben uiteindelijk doorgezet tot het einde van de eerste etappe waarna we volledig bezweet in hartje Ubud belandde. Richard’s shirt was inmiddels donkergrijs in plaats van lichtgrijs en Latoya kon amper fatsoenlijk lopen, praten en ademhalen waarna we terug naar onze guesthouse gingen. Onze ambitieuze plannen om een dagje te fietsen duurden uiteindelijk niet langer dan twee uur en dat was meer dan voldoende.
We besloten om het ’s middags wat rustiger aan te doen en liepen als twee makke lammetjes door de straten van Ubud en gingen nog maar een keer de markt op. Latoya ging op haar gemak op zoek naar een mooie broek van batikstof en haar oog viel op een klein kraampje. Helaas, wat ze zocht lag hier niet tussen. Terwijl ze door wilde lopen werd Latoya door elke naburige kraamhoudster aangesproken/vastgegrepen en werden haar handen zonder pardon volgepropt met kledingstukken. Ook hier zat niks leuks tussen en uiteindelijk wist ze te ontsnappen. Verderop hadden we wel beet: twee mooie zonnebrillen. Alleen erg frappant dat deze twee zonnebrillen samen net zoveel kosten als de ene zonnebril van de dag ervoor. Ach ja, misschien een slechte deal gister of een goede deal vandaag?
De rest van de dag hebben we rondgelopen, gegeten, uitgerust, gegeten, rondgelopen en nog een beetje gegeten. Met recht kunnen wij beamen dat Ubud het culturele centrum van Bali is. Het eten was voor ons elke keer weer een hoogtepunt!
Vandaag is onze laatste dag in Ubud, morgen vertrekken we per shuttle naar Sanur waar we de laatste week in Indonesie zullen verblijven. Omdat we naast het verorberen van al dat lekkere eten ook eens een kijkje achter de schermen wilden nemen hadden we ons gister ingeschreven voor de Cooking Course van Bumi Bali. Deze ochtend meldden we ons om 09:00u in het restaurant Bumi Bali waar we met drie andere cursisten (de Nederlandse Edith en twee Engelse meiden) enthousiast begonnen aan dit culinaire avontuur door de Balinese keuken.
Na een korte introductie begonnen we de cursus met een bezoek aan de eerder genoemde markt waar we kennis maakten met alle ingredienten en typische Indonesische specerijen. We gingen terug naar het restaurant waar we dan echt gingen beginnen en samen met de kok, genaamd Joman, kozen we zes gerechten uit. We zullen hier inhoudelijk niet teveel over vertellen, aangezien Latoya deze gerechten bij terugkomst in Nederland aan iedereen zal demonstreren. Dit onder begeleiding van meesterchef Richard, die vooral uitblonk in het draaien van Balinese varkenssaté.
Het einde van de middag in Ubud nadert en we gaan zometeen maar eens genieten van ... een heerlijke maaltijd! Morgen vertrekken we om 09:00u naar Sanur en zal onze laatste week van de eerste maand aanbreken. Wat gaat het snel... we hopen jullie allemaal snel weer te zien, maar eigenlijk ook weer niet hahaha.
Groeten vanuit een warm en knus Ubud
23 Oktober 2009 - 14:36
Klaartje:
Jeuheeee...we zien latoya op de foto en ze trekt geen gekke bek ;)!!
Balen dat je even ziek bent geworden meis, maar nu lekker verder genieten.
Ik hou me trouwens wel aanbevolen voor die maaltijd hoor..
Tot de volgende keer xx
23 Oktober 2009 - 19:55
De Agerbeekies:
Kom maar op met jullie kookkunsten....hahahaha!!
X
Lia -
24 Oktober 2009 - 06:43
Tante Willy & Oom Ad:
Hoi Luitjes,
Heb met veel genoegen jullie reisverslagen gelezen.
Het lijkt me fantastisch om daar te kunnen verblijven en te genieten van al het mooie wat het land te bieden heeft.
Dit blijkt ook wel uit jullie verslagen.
Jammer dat Latoya even ziek is geweest,maar nu weer volop genieten van al het moois en de tochtjes door het land.
Een geluk Latoya de kok heb je bij je (haha).
Groeten van uit de Bonte Specht.Tante Willy & Oom Ad
24 Oktober 2009 - 10:11
Rick En Trudy:
Toya, ben blij dat je weer bent opgeknapt en dat je niet al te veel hebt moeten missen van al het moois.....en lekkers:)
leuke foto's!
en ook wil ik nog even vermelden dat rick en ik erg blij zijn met het feit dat wij zo mee mogen genieten met jullie d.m.v. de reisverslagen!!! echt super, zo voelt het voor ons heel soms ook even alsof we ver ver weg zijn.
Wederom veel plezier!
24 Oktober 2009 - 21:19
Chantal:
Echt keileuk om jullie reisverhalen zo te lezen!! Al jullie belevenissen in het verre Indonesie!
Gelukkig ben je weer opgeknapt Latoya, kan je weer volop meegenieten vanalles.
Veel plezier!!
liefs Chantal -
26 Oktober 2009 - 07:40
Shane:
Ik ben wel benieuwd naar jullie indische kookkunsten...jammie! :D Vervelend dat je ziek was geworden, toya. Is maar goed dat je medicijnen hebt laten voorschrijven! Als het goed is zijn jullie al in Sanur, dus ik kijk uit naar jullie volgende reisverslag! X shane -
26 Oktober 2009 - 11:53
Marlies:
Wat een leuk verhaal weer!
We misten je afgelopen vrijdag wel hoor Latoya, op het personeelsuitje! We hebben een speurtocht gedaan en daarna gegeten en een moordspel gedaan bij Stoffel. Het was erg gezellig, maar had graag gehad dat jij erbij was geweest!
Geniet van het weer, de omgeving en al dat lekkere eten daar!
x Marlies -
26 Oktober 2009 - 14:52
Bekka:
Awhhhhh Toya niet best dat je ziek bent geweest :-( Gelukkig ben je redelijk snel weer opgeknapt :-) Ik hoop dat jullie daar ook vegetarisch hebben leren koken ;-) haha. Geniet er maar weer lekker van daar. Ik wacht op jullie nieuwe verhaal :-) -
26 Oktober 2009 - 15:34
Carlijn:
Ik zeg: next Breaker-date, powered by Toya den Blijker! :D
Super leuk om jullie verhalen te lezen, keep up the good work. Doe voorzichtig en we zien het volgende verslag wel verschijnen!
x Lijntje -
27 Oktober 2009 - 15:57
Monique:
Hi Teun en Latoya, superleuk om jullie verslagen te lezen en de foto's te bekijken. Jullie hebben al zoveel gezien en gelukkig nog een paar weken te gaan. Nog wat tips voor Bali: zonsondergang bij Tanah Lot, wilde dolfijnen kijken in Lovina (wel opstaan om 5 uur:) en surflessen van een local op Kuta Beach.
Have fun! groetjes uit BOZ -
27 Oktober 2009 - 19:29
Anton:
wat een verhalen allemaal, ik denk wel dat jullie het fijn hebben.
Geniet van alles wat er nog komt Anton -
28 Oktober 2009 - 10:47
Danielle:
Heee Latoya!
Ook eindelijk een berichtje van mij!! Leuk om jullie verhalen te lezen! Ben echt superjaloers!!!! Hier bij CZ is alles goed.. Ik heb komende vrijdag mijn laatste werkdag, heb een nieuwe job jieha! Maar toch blijft het dubbel! Geniet er nog lekker van daar!!!!!
xx -
28 Oktober 2009 - 15:42
Anne-liese:
Hoi Luitjes,
Bedankt voor jullie leuke verhalen over al die belevenissen.
Kom maar op met de volgende hoor, wij zijn er klaar voor.
Nog heel veel plezier, en tot over een paar weekjes. -
29 Oktober 2009 - 21:04
Ria Bulkmans:
Hallo Richard en Latoya
Wat een mooie verhalen
ik geloof wel dat je je ogen uitkijkt in dat land
Latoya probeer zoveel mogelijk cola te drinken en pure chocola als dat er is.Het is niet
gezellig als
je ziek bent.
Geniet er nog van
groetjes ria en jos bulkmans
30 Oktober 2009 - 10:20
Biena:
Ik kan niet wachten tot ik de rijsttafel van Toya mag eten!!!
En jullie met je fietsen haha...ik vind het wel heel erg dapper!
Dikke kus! -
04 November 2009 - 12:13
Jill:
Prik maar een datum ich bin dabei om jullie kookkunsten te keuren hahaha
xxx