Shop till you drop
Door: Richard en Latoya
Blijf op de hoogte en volg Richard & Latoya
01 December 2009 | Thailand, Bangkok
Dit hotel hadden we ergens in de zomer van dit jaar al vastgelegd om er zeker van te zijn dat we de laatste dagen van onze vakantie geen zorgen meer zouden hebben en heerlijk konden genieten.
Hotel Royal Benja is gelegen in soi 5, een zijstraat, aan de Sukhumvit Road. Deze straat en bijbehorend stadsdeel zijn het centrum van modern Bangkok. De Sukhumvit Road is een lange straat, een van de langste ter wereld en reikt zelfs bijna tot de grens van Cambodja. De stoepen staan vol met straatverkopers die van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat hun spulletjes proberen te verkopen. Spulletjes varierend van kleding tot messen, horloges, parfum en veel meer. Verder zijn de vele sois (de Sukhumvit Road bestaat uit meer dan 80 sois) voorzien van reisbureautjes, touroperators, eettentjes, hotels, supermarkten, enz. Kortom, we hoefden het hotel maar uit te lopen en we bevonden ons midden in de levendigheid. Wat verder opviel in dit stadsdeel was de grote variatie aan nationaliteiten: Arabieren, Thai, Europeanen, Afrikanen, Chinezen en overigen.
Na te zijn ingecheckt gingen we de Sukhumvit Road lopend verkennen. We kwamen tot soi 25, waar we onze honger gingen stillen. De rest van de dag hebben we wat rondgeslenterd en Richard heeft zijn maten voor een maatpak laten opmeten bij een kleermaker. De hierop volgende dagen, zaterdag en zondag, hebben we eigenlijk voornamelijk gewinkeld en geshopt. Hiervoor is voldoende gelegenheid met het grote aantal shoppings malls: MBK, Siam Paragon en Central World zijn zomaar drie grote malls bij ons in de buurt. Elke mall is met elkaar verbonden door de skywalk, een grote brug die over de Sukhumvit Road gebouwd is en waar tevens de skytrain BTS verbonden is. De skytrain is overigens een prima alternatief voor het vervoer op de grond en vaak veel sneller en bovendien met airco.
Zaterdagavond gingen we naar de bios in een van de grote malls. We lazen een maand geleden in de Lonely Planet al over de waarde die het Thaise volk hecht aan het Thaise koningshuis en dat de Thai bij het horen van het volkslied opstaan en trots voor zich uit kijken. We hadden dit, voor Bangkok, nog nergens meegemaakt maar in de bios was het dan zover. Tussen de trailers en reclameblokken voorafgaand aan de film werd een clip gedraaid met beelden over het Thaise leven ondersteund door, wat bleek, het volkslied. Wij zaten met zijn tweetjes helemaal vooraan en voelden dat de hele zaal opstond. In de Lonely Planet wordt geadviseerd om dan ook op te staan en je mond te houden, wat wij dan ook deden. Dit wordt dan min of meer gewaardeerd door de Thaise mensen. Daar hebben we overigens weinig van gemerkt, want hierna begon de film.
Zondag zijn we ook nog naar de grootste markt van Bangkok geweest, de Chatuchak. Het was bloedheet, dus we verlangden al weer snel naar die heerijke shopping malls. Het laat zich raden waar we 's middags heen gingen. De keuze viel weer op MBK, waar geen 'normale' winkels zijn, maar alleen stalletjes waar dus ook wordt onderhandeld en het prijsniveau erg kan fluctueren.
Maandagochtend ging om 06:30u de wekker. We hadden ons opgegeven voor een fietstour via Bangkok Biking dat opgericht is door de Nederlander Andre Breuer. In Bangkok zijn een handjevol van dit soort bedrijfjes, voornamelijk gerund door Nederlanders, die heel veel op elkaar lijken. Onze keuze viel eigenlijk op de tocht Colours of Bangkok en zodoende op Bangkok Biking. Om 07:30u namen we een taxi naar Rama 3 Road, waar het kantoor van Bangkok Biking. We werden begroet met een oer-Hollandse "Goedemorguh" en namen plaats in de wachtruimte tussen drie Westerse mannen en een Thaise vrouw die allen ook aan de tour deel zouden nemen. Na elkaar te hebben voorgesteld vertelde Andre ons dat deze vier mensen van de Zweites Deutsches Fernsehen (beter bekend als de ZDF) oftewel de tweede Duitse publieke televisieomroep zijn en hier waren om de tocht te filmen voor een documentaire over de economie van Thailand. Leuk en daar mochten wij in figureren. Nog leuker.
Om 08:00u hadden we onze fietsen uitgezocht en startten we de tour. We reden door luxe villawijken en sloppenwijken. Overal, maar vooral in de armere delen van Bangkok, werden we begroet met een glimlach en een vrolijk Sawadee (zoiets als hallo). We brachten een bezoek aan een basisschooltje waar Bangkok Biking sponsor van is en ook daar werden we geconfronteerd met het volkslied en stonden tientallen kinderen voor ons neus te zingen. We vroegen ons af wie nu eigenlijk de attractie waren, want de ukkies vonden Latoya's fotocamera helemaal geweldig. De tour was verder een hartstikke leuke afsluiter en een prima gelegenheid om Bangkok eens op een andere manier te zien. Het was soms wel even wennen om als figurant in een documentaire te spelen: shots moesten regelmatig overgedaan worden en er was voortdurend een camera in je gezicht tijdens het fietsen. Richard kon ook maar amper op zijn fiets blijven zitten terwijl hij over een dun houten plankje over een sloot reed met de cameraman voor hem. Maar goed, zoals de Thaise vrouw al zei: it's hard to be a celeb. En dat hebben wij nu we ondervonden (hoewel we waarschijnlijk maar enkele seconden in beeld zullen zijn). De documentaire wordt op 8 februari om 21:00u uitgezonden op de ZDF. Dus, iedereen aan de buis gekluisterd voor ons televisiedebut!
's Middags werden de laatste aankopen gedaan en 's avonds mocht Richard (na een eerste 'fitting' op zaterdagavond) zijn pak komen halen en betalen. Het pak zit hem als gegoten en een trotse Latoya legde dit alles vast met haar fotocamera. Uiteindelijk onze laatste avond afgesloten met een door Latoya welbegeerde karaokesessie op de zesde verdieping van de Siam Paragon.
We zitten nu onze laatste uurtjes uit, we zijn inmiddels al uitgecheckt en zullen rond 15:00u een taxi naar het vliegveld nemen. Om 20:00u gaat ons vliegtuig de lucht in en we zullen morgen om 11:15u (GMT +1) landen in op Schiphol waar we worden opgehaald door Latoya's ouders.
Het zit erop ...
01 December 2009 - 10:00
Jolien:
Jongens jongens wat is de tijd snel gegaan! Volgens mij hebben jullie een geweldige tijd gehad, zoveel gezien, zoveel gedaan.. om nooit meer te vergeten!
Stiekem vinden we het ook niet zo heel verschikkelijk dat het over is.. we hebben ons best verveeld de afgelopen weekends zonder onze vaste maatjes (-;
Een goede reis,
Wel thuis!
en tot snel!
Dikke knuffel
Jolien Martyn en de kleine man -
01 December 2009 - 10:31
Trudy:
het mooie einde van een nog mooiere reis. We hebben al gemerkt dat jullie het erg naar je zin hebben gehad, nu mogen we dat weer aan jullie gaan zien gelukkig.
Hopelijk verloopt de reis ook nog goed en zien we jullie snel weer.
Liefs Rick en Trudy -
02 December 2009 - 20:17
Biena:
Kan niet wachten je weer te zien!!!
Deze week bellen we meteen he!
Kus!
03 December 2009 - 12:30
De Agerbeekies:
Helaas komt aan alles een eind. Maar jullie hebben wel iets heel bijzonders om naar terug te kijken.
Ik hoop jullie snel te zien, en jullie verhalen te horen.
Maar uuh..... Richard een pak????? Hebben we hier in Holland iets gemist???? hahaha
X
Lia